O cenu M. Šnajdara - komentář

 

Jak vznikala a jak dopadla
SOUTĚŽ O CENU M. ŠNAJDARA


Původně jsme uvažovali o tom, že v rámci každé soutěže, zařazené do projektu Děti malují pro Konto Bariéry, udělíme žákům ze speciálních škol (bude-li to opodstatněné) základní sadu tří vítězných cen nesoucích jméno Miloslava Šnajdara. Důvodem byla skutečnost, že se v předchozích letech sem tam do některé ze soutěží zapojily i děti s handicapem a nevědělo se, co s nimi...
    Se stejným úmyslem jsme vstoupili do stávajícího školního roku. Cena pro zdravotně handicapované děti nesla opět jméno ředitele Domu dětí a mládeže v Šumné pana Miloslava Šnajdara, člověka, který soutěže založil, který strávil velkou část svého života a na vozíčku a který na počátku letošního roku odešel z tohoto světa.
    V průběhu uplynulých měsíců jsme několikrát zvažovali, jestli je na místě  udělovat cenu M. Šnajdara pouze zdravotně postiženým dětem. Nakonec jsme dospěli k názoru, že tuto cenu budeme udělovat dětem, které jsou ve svém životě jakkoliv handicapované, tedy fyzicky, mentálně i sociálně. Taky jsme se rozhodli, že  ceny M. Šnajdara nebudeme udělovat u jednotlivých soutěží, že je udělíme sumárně za všechny soutěže najednou, a to v závěru školního roku. Posledním krokem do neznáma bylo rozhodnutí zpřístupnit tuto soutěž „žákům“ starším patnácti let. A čekali jsme, co se stane...


Stalo se to, co jsme vůbec neočekávali

Úderem termínu uzávěrky soutěže Bílý čáp, poslední z oficiálních soutěží spadajících do letošního školního roku, potažmo do projektu Děti malují pro Konto Bariéry, jsme se nestačili divit. Ze sporadického zájmu předchozích let se přihlásila k životu soutěž srovnatelná účastí soutěžících a kvalitou soutěžních prací s ostatními soutěžemi zařazenými do stávajícího školního roku. Srovnatelné bylo i zapojení soutěžících do jednotlivých věkových kategorií. Takže nezbývalo, než se „uchýlit“ ke klasickému způsobu hodnocení. Z několika stovek uchazečů o ceny z desítek speciálních a praktických škol a dětských domovů vzešli vítězové, kteří se za výsledky svého výtvarného snažení nemusí rozhodně stydět.
    Pan Šnajdar by měl zcela určitě velkou radost a věříme, že by si stejně jako my moc přál, aby se soutěž, která nese jeho jméno, rychle a úspěšně rozvíjela … .