Bílý čáp 2015 - komentář

 

Soutěž Bílý čáp
PŘÍJEMNĚ PŘEKVAPILA


Do čtvrté ze soutěží spadajících do stávajícího školního roku a  současně do projektu Děti malují pro Konto Bariéry se zapojilo přibližně dva a půl tisíce dětí z dvou set škol. Tento zájem jsme neočekávali, a to především proto, že se nám zvolené téma jevilo jako obtížné ke zpracování. Soutěžící děti to zjevně viděly jinak...


Porota to měla těžké...


Překvapující bylo množství nápadů a v návaznosti na to i námětů soutěžních prací. Do závěrečných nominací se dostalo poměrně hodně kreseb, z nichž některé se zcela jistě dostanou do širšího výběru pro připravovaný stolní kalendář Konta Bariéry a také do výběru pro nástěnný kalendář, o jehož výrobě vážně uvažuje společnost Vemex, generální sponzor letošních soutěží.
    Vítězové jednotlivých věkových kategorií můžou být na své umístění právem hrdí, konkurence byla tentokrát velmi silná a porota to neměla vůbec lehké. Nakonec musela rozhodnout a rozhodla, jak rozhodla. Mnoho dětí, které skončily v řadách poražených, nemusí být vůbec smutné, byly vítězům zdatnými soupeři.
    Teď z jiného soudku. Omlouváme se všem učitelům, které jsme v komentáři k soutěží Kniha a já kritizovali za to, že neuvádějí na rubových stránkách telefonní čísla. Opravdu nám chybí, ale můžeme si za to sami, nezahrnuli jsme je do propozic. Děkujeme paní učitelce, která nás na to za všechny „osočené“ upozornila. Příště to ale v propozicích všech soutěží bude zcela určitě uvedené. Počítejte s tím, prosím.
    Stále ale platí, že velké množství kreseb nemá na rubových stranách požadované údaje. Mnohé na to opět doplatily vyřazením z hodnocení. Zápasili jsme také s čitelností psaného projevu některých učitelů. Díky tomu se mohlo a může stát, že některé z oceněných dětí mělo nebo bude mít nesprávně uvedené jméno. Totéž platí o mailových adresách na školy a učitele a dalších požadovaných údajích. Byly nečitelné. U poloviny oceněných prací jsme museli dohledávat kontaktní údaje, buďto byly nečitelné nebo chyběly.
    Velkou bolestí zůstává uvádění věku soutěžících dětí. Mnohé školy to odbývají uvedením třídy žáka. To je samozřejmě špatně. Musí být uveden věk. Uvedení data narození žáka není rovněž řešením.
    To ale nemění nic na tom, že stejně jako u předchozích soutěží smekáme před mírou zájmu a nasazení dětí a škol při zapojení do našeho projektu. Děkujeme.
    Děkujeme i školám, které jsme oslovili s nabídkou na spolupráci při realizaci projektu „firemní novoročenky pro Konto Bariéry“, za nevšední ochotu pomoci nám zasláním obrazových předloh. Velmi si toho vážíme.